Naar inhoud
 > 
 > 
Villa La Vigie
Cultuur & Erfgoed

Adres + Contact

Zeelaan 303, 8670 Koksijde


Tel. 058 53 34 40
Fax 058 53 30 94
E-mail

Openingstijden

Maandag 9.00 tot 12.00
13.30 tot 16.00 uur
Dinsdag 9.00 tot 12.00 uur
Woensdag 9.00 tot 12.00
13.30 tot 16.00 uur
Donderdag 9.00 tot 12.00 uur 
Vrijdag 9.00 tot 12.00 uur

Villa La Vigie

foto

Verdedigingslaan
8670  Koksijde

In juli 1917 verplaatste het Britse Vierde Leger (4th British Army) zich naar de Belgische kustsector om de linie tussen Nieuwpoort en de Noordzee van het Franse leger over te nemen.
Toen generaal Rawlinson en de staf van het Vierde Leger op 8 juli 1917 de controle overnamen, was de Franse artillerie reeds vervangen, maar er waren toen slechts 176 Britse artilleriestukken ter plaatse van de 636, die nodig waren voor Rawlinsons offensief. Het H.A. (Heavy Artillery) hoofdkwartier was in Oostduinkerke.
Eén van de artillerieposities, gelegen te Koksijde, was het hoofdkwartier van de 'Australian Siege field artillery', nabij de hoogste duin gelegen binnen de sector 'de Hoge Blekker'. Gelet op de constante vijandige observatie, zowel van de frontlinie als uit de lucht, werd aan de westzijde van de Hoge Blekker een batterij met twee zware kanonnen opgericht.
De kannonen werden elk ondergebracht in een betonnen bunker met een overkapping van meer dan 2,5 meter beton. Er liep een enkel spoor van in de bunker tot nabij de top van de Hoge Blekker, waar nu de Fazantenstraat ligt. Daar stonden twee betonnen muren aan weerszijden van het spoor.

Gelet op de schaarste aan artilleriestukken en omdat Rawlinson's geplande offensief strikt geheim moest blijven, mochten de reeds aanwezige batterijen niet op volle kracht vuren. Om deze redenen verliet het geschut de Hoge Blekker zijn betonnen schuilplaats enkel om te vuren. Eens buiten werden de kanonnen tot tussen de betonnen muren gereden, die de artilleriestukken moesten beschermen tegen zijdelingse impact. En toen het geschut enkele salvo's had afgevuurd op het Duitse front nabij Lombardsijde werd het meteen weer in de bunker gereden. Zo was het voor de Duitse observatie heel moeilijk om de positie van de batterij te bepalen, en het vuur te beantwoorden.

Na het vertrek van de Britse en Australische troepen uit de sector in november 1917, werd de stelling overgenomen door de Fransen.

Na de oorlog werden de twee bunkers ontdaan van alle uitrusting en rails. De twee bouwwerken fungeerden een tijdje als toeristische bezienswaardigheid. Begin de jaren '20 werd één van de bunkers afgebroken. Rond 1923 kreeg aannemer Remi Rys uit Koksijde de opdracht om boven de resterende bunker een villa te bouwen en de bestaande oorlogsconstructie te integreren in het nieuwe project.
De grote opening langs waar het geschut destijds in en uit de bunker werd dichtgemaakt door middel van een loggia met een dubbele deur en raamwerk. Tegen 1925 was de villa volledig afgewerkt. Door de hoogte van de villa en het uitzicht, kreeg ze de naam ' La Vigie', wat zoveel betekent als kraaiennest of uitkijkpost.

Later deed 'La Vigie' dienst als mess officieren van het Belgische leger. Daartoe onderging het gebouw nog enkele kleine wijzigingen. Aan de linkeringang naar de voormalige munitieopslagplaats werd een garage aangebouwd en er werd een tennisveld aangelegd. De ruimtes voor munitieopslag werden een wijnkelder en voorraadkamer. In de ruimte waar het geschut ooit stond, kwamen een dienstruimte en een keuken.

Het verhaal bestaat dat er in 1917 door de geallieerden een tunnel zou zijn gebouwd van bij de Vigie tot onder de Hoge Blekker. Deze tunnel zou, zoals toen gebruikelijk was, opgetrokken zijn uit hout. De tunnel zou er tot op vandaag nog steeds zitten. De vermoedelijke ingang van die constructie, die zich bevond in een Duitse WO2-bunker aan de rechterzijde van La Vigie (nabij de Overwinningsstraat) en die dienst deed als aardappelkelder, werd in de jaren '80 dichtgemetseld. Dat gebeurde op bevel van de toenmalige verantwoordelijke voor de 'mess' omdat er een doordringende stank uitkwam.

La Vigie deed dienst als 'mess' tot in 1993. Het pand bleef nadien leegstaan en vandalisme en verkrotting sloegen toe. Na speculaties rond het neerpoten van een vastgoedproject op de site van La Vigie, werd het pand in 2003 geklasseerd.

Bron:

Kristof Jacobs

auteur boek "Nieuwpoort Sector 1917"